Rapid Application Development, wat is dat nu precies?

Rapid Application Development, wat is dat nu precies?

Rapid Application Development is dé oplossing als het gaat om snel schakelen in de digitale wereld. Deze nieuwe generatie ontwikkelplatformen maakt het namelijk mogelijk om binnen no-time een applicatie te ontwikkelen waarmee je voorziet in de behoeftes van je klanten of medewerkers. Maar wat houdt Rapid Application Development precies in en hoe ziet het ontwikkelingsproces eruit? 

 

Low-code en no code

Rapid Application Development is een agile methode om software te ontwikkelen waarbij snelheid centraal staat. Met de nieuwste generatie ontwikkelplatformen is het mogelijk om tot wel tien keer sneller een applicatie te ontwikkelen dan je zou kunnen met traditioneel programmeren. Bij Rapid Application Development maak je gebruik van een low-code platform of no code platform. Zoals de naam al zegt, is er bij het gebruik van een no code platform weinig tot geen code nodig. Iemand zonder programmeerkennis zou dus al een eigen applicatie kunnen ontwikkelen. Een no code platform biedt een reeks aan basisbouwblokken waarmee je snel complexe applicaties in elkaar kunt zetten. Voor programmeren met behulp van een low-code platform is wel enige programmeerkennis vereist, maar biedt wel meer mogelijkheden dan no code development.

 

Ontwikkelingsproces

In het ontwikkelingsproces bij Rapid Application Development maak je veel gebruik van prototypes die de vorm en functie van het eindproduct nabootsen. Het proces kenmerkt zich met een aantal stappen. Als eerst is het belangrijk om de eisen van de gebruikers te definiëren. Deze stap is dus vooral verkennend. Als de belangrijkste eigenschappen van de te ontwikkelen software duidelijk zijn, wordt het eerste prototype ontworpen met behulp van een Rapid Application Development platform. Dit platform van gebruikmaken van low-code of no code development. Hierna maken de gebruikers kennis met het eerste prototype. Aan de hand van de feedback wordt het nodige gewijzigd aan de app. Deze stap wordt in het proces vaak herhaald. De prototypes worden steeds opnieuw gecreëerd, getest en geperfectioneerd tot het laatste eindproduct ontwikkeld is. En daar is je nieuwe applicatie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *