De BPM berekenen kan heel eenvoudig via verschillende websites

De BPM berekenen kan heel eenvoudig via verschillende websites

Als je een auto wilt importeren uit het buitenland kan dat best lonend zijn. Je kan ervoor kiezen om de import via een autohandelaar of merkdealer te laten lopen. Maar je kan er ook voor kiezen om zelf de import te regelen. Een van de grote redenen waarom we graag in Nederland kijken naar het importeren van auto’s is omdat de Nederlandse markt vaak beperkt is als het gaat om occasions. Daarnaast loopt de vraag en aanbod niet gelijk met elkaar. Een ander voordeel is dat in bijvoorbeeld Duitsland de prijzen van de auto’s vele malen goedkoper zijn, waardoor het financieel ook nog eens aantrekkelijk is om een auto te importeren. Bij het importeren van een auto is het ook belangrijk om te weten dat je BPM moet afdragen. De BPM berekenen kan je via verschillende wegen doen, zoals via de website van de belastingdienst maar ook via DAS import.

Auto's op een rij.

Hoe gaat een auto importeren in zijn werk? 

Als je na gaat denken over het zelf importeren van een auto, dan moet je je er bewust van zijn dat het een nauwkeurig en geduldig werkje is. Er zijn namelijk veel stappen die doorlopen moeten worden en je moet nauwkeurig de administratie regelen om ervoor te zorgen dat de auto in Nederland goedgekeurd wordt. Het begint natuurlijk bij het vinden van de juiste auto en een goed en volledig contract af te sluiten met de verkoper. Kijk het chassisnummer van de auto na om niet opgelicht te worden met de kilometerstand of het schadeverleden. Laat daarnaast ook dingen opnemen zoals de geldigheid van de keuring, de verkoopprijs en natuurlijk de garantie. Vergeet daarbij ook niet de BPM berekenen zodat je weet waar je aan toe bent. 

Na het contract is het belangrijk dat er transport geregeld wordt want je mag niet met een ongekeurde auto op de Nederlandse wegen rijden. Het is de bedoeling dat als de auto Nederland in komt hij gekeurd wordt door de RDW om te zien of hij aan alle vereisten voldoet die in Nederland gelden. Als de auto goedgekeurd wordt dan moet er een belastingaangifte worden gedaan, waarop een belastingaanslag volgt. Je kan vooraf al de BPM berekenen. De belasting dient betaald te worden en daarna worden de papieren voor het kenteken toegezonden. Hierop kan je een kentekenplaat laten maken en de autoverzekering regelen. Er zijn dus nogal wat zaken die geregeld moeten worden en waar het mis kan gaan. 

Wat is BPM en hoe kan je de BPM berekenen? 

‘BPM’ is de afkorting voor de tekst ‘Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen’. Het is een belasting die je in Nederland betaalt als je een nieuwe auto aanschaft, maar ook als je een auto importeert uit het buitenland. Per voertuig en per uitvoering zijn er verschillende tarieven, daarom kan je van tevoren de BPM berekenen om te kijken wat de kosten zullen zijn. 

Er gelden dus verschillende BPM-tarieven en er wordt onderscheid gemaakt tussen personenauto’s, bestelauto’s, kampeerauto’s en motoren. Aan de hand van een taxatierapport, de forfaitaire tabel of een koerslijst kan je de BPM bekijken. Op het bruto BPM-bedrag is het mogelijk een korting te krijgen als het gaat om een tweedehands auto. Je kan de BPM berekenen op de website van de Belastingdienst, maar ook op andere websites heb je die mogelijkheid. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *