Uitleg: Verklaring van erfrecht

Uitleg: Verklaring van erfrecht

Het leven kan helaas niet oneindig duren en daarom is een overlijden niet te voorkomen, maar dit betekent niet dat het overlijden van een dierbare daarom makkelijk is. Daar en tegen is dit een van de zwaarste dingen om mee te maken. Ook is het zo dat er in deze emotionele periode heel veel dingen geregeld moeten worden, zoals het leeghalen van de woonruimte (als een alleenstaande overlijdt) en het regelen en verdelen van de erfenis. Voor niemand zal dit een makkelijk proces zijn en doordat de emoties dan vaak hoog op kunnen lopen hoor je steeds vaker dat er ruzies in de familie ontstaan tijdens het regelen van de erfenis. Voor jou als levende kun je een erfrecht verklaring aan vragen waarin jij kan aantonen dat je familie bent en als je zelf komt te overlijden welke keuzes er dan gemaakt zullen worden.

Waarom?

De afgelopen jaren zie je steeds vaker dat er ruzies ontstaan in de familie tijdens het regelen van de erfenis. Dit is op zich ook niet gek, want steeds meer families worden ingewikkelder door kinderen te hebben uit meerdere huwelijken bijvoorbeeld. Het is voor de nabestaande dan heel lastig om tot een overeenkomst te komen, want wie heeft waar recht op? En heeft iedereen dezelfde rechten? Zo’n verklaring kan dus helpen bij dit proces en je kan dan zelf je beslissingen aangeven.

Kosten

Het aanvragen van zo’n verklaring gebeurt bij een notaris en is niet gratis. De prijs kan heel erg verschillen per notaris. Doordat het proces bij ieder persoon anders verloopt, kunnen zij alleen een vanaf prijs geven, deze begint vaak rond je 120 euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *