Belangrijke onderdelen bij het kiezen van een goede gastspreker

Belangrijke onderdelen bij het kiezen van een goede gastspreker

Wanneer je eraan zit te denken om een gastspreker in te huren voor een evenement of een congres kan dit best een flinke taak zijn. Ieder publiek, thema én zelfs onderwerp kan anders zijn, en daarnaast is de doelstelling van een evenement of congres vaak ook verschillend. In deze blog gaan we jou helpen om de ideale gastspreker voor jouw event te bepalen. 

In Nederland zijn er enorm veel verschillende deskundige in bepaalde vakgebieden, toch is iemand dan nog niet direct een goede spreker. Voor een spreker is het namelijk belangrijk dat deze het publiek weet te boeien, verrassen én meeneemt in het verhaal dat ze willen vertellen. Om vast te stellen of iemand een goede gastspreker is, is het aan te raden om video’s te bekijken van deze gastspreker. 

 Om de juiste gastspreker te kiezen is het belangrijk om jezelf in je publiek te verplaatsen. Ga na welke vragen, problemen en kennis zij hebben, en hoe je ze kunt verrassen met je gastspreker. Wanneer je een gastspreker gevonden hebt die overeenkomt met deze aspecten van je publiek is de kans enorm groot dat het goed zal aanslaan en dat ze niet alleen geïnspireerd worden, maar mogelijk ook op andere gedachten gebracht kunnen worden. 

Doordat er in Nederland zo veel gastsprekers zijn, is het soms lastig om de kwaliteit in te schatten. Daarom is het goed om eens rond te vragen in je netwerk wat ervaringen zijn met diverse gastsprekers. Zo krijg je een goed beeld van bepaalde sprekers, en weet je eerder of je een goede match zult gaan hebben tussen jouw verwachtingen en de daadwerkelijke uitkomst. Bij Speakers Academy is het erg eenvoudig om gastsprekers in te huren, ze hebben een enorm uitgebreid aanbod van ervaren sprekers en bewaken de kwaliteit. 

Om toch een kleine inschatting te maken van de kwaliteit van de gastspreker is het goed om te luisteren naar hoe ze bepaalde onderwerpen brengen. Houden ze daarmee het publiek geboeid? En zijn ze echte verhalenvertellers of is het toch wat meer stoffig. Een goede spreker is in staat het publiek mee te nemen in hun wereld waarbij de wereld om iedereen heen eventjes vergeten wordt. Doordat ze op een sprekende manier vertellen kunnen moeilijke onderwerpen luchtig tot de kern gebracht worden en is het eenvoudig te visualiseren. Daarnaast is het voor het publiek fijn als de spreker interactie aangaat met het publiek en ook voor een beetje reuring zorgt. 

 Als laatste tip wil ik graag nog meegeven dat het belangrijk is om goed na te denken over de onderdelen die aan bod moeten komen tijdens de lezing. Een goede gastspreker heeft namelijk een duidelijk plan voor de lezing en neemt het publiek daarin mee. Ze gaan zorgvuldig om met de onderwerpen die ze willen vertellen, en zorgen ervoor dat dit passend is binnen de tijd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *